top of page

YÖK, BU HAFTA TAYİN TALEPLERİNİ TOPLAYACAK:

 

KALICI BİR YÖNETMELİKLE GÜVENCE ALTINA ALINMAYAN UYGULAMALAR, İDARİ PERSONELİN MAĞDURİYETİNİ ORTADAN KALDIRMAYACAK, GEÇİCİ BİR DÜZENLEME OLARAK KALACAKTIR.

     Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı, üniversiteler arasında idari personelin karşılıklı nakil taleplerini değerlendirmek amacıyla hazırladığı sistemi, nihai taleplerin girilmesi için bu hafta içinde aktif hale getirecektir.

       Sürecin şeffaf ve sağlıklı ilerleyebilmesi için Yükseköğretim Kurulu’nun konuya ilişkin resmi açıklamayı bir an önce yapması önem arz etmektedir. Sürecin yalnızca farklı mecralarda yapılan açıklamalarla yürütülmesi yerine, yetkili kurum tarafından net bilgilendirme yapılması, sürece katılım gösterecek idari personelin doğru yönlendirilmesini sağlayacaktır. Bu kapsamda net bilgileri YÖK’ten talep ettik. Süreci yakından takip ederek net ve doğru bilgileri sizlere aktarmaya devam edeceğiz.

      Üniversite idari personelinin tayin konusundaki beklentilerinin kalıcı ve sistemli bir çözüme kavuşması için puan usulüne dayalı bir tayin sisteminin oluşturulması gerektiğini bir kez daha vurguluyoruz. Bu sistem, Bakanlıklarda olduğu gibi objektif kriterler çerçevesinde oluşturulmalı ve tüm idari personele adil bir şekilde uygulanmalıdır. Belirlenecek puanlama sistemi, tayin süreçlerinde keyfi uygulamaların önüne geçerek, üniversite idari personelinin yer değişikliği taleplerinin belirli kurallar çerçevesinde değerlendirilmesini sağlayacaktır.

     Üniversite idari personelinin puan usulüne dayalı tayin hakkına sahip olmaması, yalnızca bakanlıklarda çalışmamalarıyla, Üniversitelerin ayrı kamu tüzel kişiliğine sahip olması ve Yükseköğretim Kurulu Başkanlığının taşra teşkilatı olmamasıyla açıklanamaz. Üniversiteler de kamu kurumu statüsündedir ve burada görev yapan idari personelin de diğer kamu çalışanlarıyla aynı haklara sahip olması gerekmektedir. Bu nedenle, üniversite idari personelinin tayin süreci için de objektif, adil ve kalıcı bir düzenleme yapılmalıdır.

     Bununla birlikte, tayin sürecinde rektör onayına bağlı muvafakat şartının bulunmaması şarttır. Mevcut uygulamada rektörlerin muvafakat yetkisi, nakil süreçlerinde belirsizlik ve eşitsizliklere yol açmaktadır. Bu nedenle, merkezi bir tayin sistemi kurulurken idari personelin yer değişikliği süreci kişisel inisiyatiflere bırakılmadan, objektif kurallar çerçevesinde yürütülmelidir.

     Ayrıca, unvan bazlı kısıtlamaların daraltıcı şekilde uygulanmaması gerekmektedir. Nakil taleplerinin yalnızca eş unvanlar arasında gerçekleştirilmesi, idari personelin hareketliliğini kısıtlamaktadır. Bunun yerine, becayiş uygulamasının unvan bazlı değil, aynı hizmet sınıfları (Genel İdare Hizmetleri, Teknik Hizmetler Sınıfı vb.) çerçevesinde yapılması gerekmektedir. Böylece, eşdeğer görevler üstlenen personelin daha esnek bir şekilde yer değiştirmesi sağlanarak, sürecin daha kapsayıcı hale gelmesi mümkün olacaktır.

     Tekrar Söylüyoruz. Kalıcı bir yönetmelikle güvence altına alınmayan uygulamalar, idari personelin mağduriyetini ortadan kaldırmayacak, geçici bir düzenleme olarak kalacaktır.

        ÜNİPERSEN olarak 10. Yılımızı kazanım yılı yapmaya söz verdik ve var gücümüzle çalışmaya devam ediyoruz. İnşallah Tayin sürecini herkesi kapsayacak şekilde nihayete erdirerek. Diğer sorunlarımız için mücadelemizi güçlendireceğiz. Yükseköğretim Tazminatı, Geliştirme Ödeneğini alarak Sınavsız, Hülle Atamaları Üniversitelerde durduracağız. Siyasi eğitim sendikalarının Mayıs ayı için alanda yaptıkları üye avcılığı tuzağına lütfen düşmeyin. Ailenizin, Sendikanızın yanında yer alın. Mayıs ayında inşallah üye sayımızla yetkili olduğumuz üniversitelerle çok daha güçlü olacağız. Haklarımızı bir bir alacağız.

bottom of page